یکشنبه 05 بهمن 1399
نویسنده: مجید-فرحمند
منبع: نقش معماری یکپارچه سازی نرم افزارهای مانیتورینگ در افزایش کارایی
شبکه نما - نرم افزار مانیتورینگ شبکه و مانیتورینگ مراکز داده
درسازمانهایی که درصد قابل توجهی از فعالیت روزمره آنها براساس IT طرح ریزی و اجرا شده است، نظارت دقیق بر سخت افزارها و نرم افزارهای بکار گرفته شده کلید افزایش بهره وری و کارایی محسوب می گردد. زنجیره سخت افزارها و نرم افزارها موجودیتی به هم وابسته را تشکیل میدهند که یک حلقه ضعیف در زنجیر، باعث گسست آن می شود، بنابراین راهبران شبکه به ضرورت نظارت بر اجزای سرویس دهی به خوبی واقف شده اند و امروزه شاید نتوان سازمانی را یافت که به نرم افزار مانیتورینگ به عنوان بخش اصلی نگاه نکند. برای مانیتورینگ ساده یک سرور یا شبکه شاید بهره گیری از یک یا دو نرم افزار کافی باشد اما با افزایش و پیچیده تر شدن اجزای سرویس دهی طبعا به نرم افزارهای تخصصی تری نیاز است که به طور دقیق هر بخش را مانیتور نمایند.
در یک بررسی کلی نرم افزارهای مانیتورینگ را می توان براساس موارد زیر دسته بندی کرد :
نوع کاربردی نرم افزار به بخشی اشاره می کند که نرم افزار آن را مانیتور می کند.
- وب سرویس یا نرم افزارهای سازمانی
- پایگاه داده
- سخت افزار سرورها و تجهیزات شبکه
- شبکه ( ترافیک همه پخشی، ترافیک به تفکیک پروتکلها، ترافیک خطوط شبکه گسترده، وضعیت کیفیت فیزیکی خطوط شبکه گسترده )
- امنیت شامل مواردی مانند وضعیت Firewallها، آنتی ویروس ها و وقایع امنیتی سیستم عامل ها
- وب سایت
- سخت افزار رایانه های کاربران
- اجزای امنیت فیزیکی و محیطی
- جامعیت
بخش دوم تقسیم بندی نرم افزار مانیتورینگ به توانایی در گستردگی عملیات، تعداد اجزای مانیتورشونده و تنوع در مانیتورینگ مرتبط میشود. که میتوان به بخش های زیر دسته بندی کرد:
- نرم افزار جامع ( Enterprise)
نرم افزار جامع قادر به مانتیورینگ تعداد زیادی از تجهیزات هستند و ابزارهای گزارش گیری کارآمد و محیط گرافیکی مناسبی برای استفاده در مراکز NOC دارند.
- نرم افزار متوسط (Entry level)
نرم افزار متوسط معمولا دامنه وسیعی از نیازهای مانیتورینگ یک راهبر شبکه را پوشش می دهد و طیف گسترده ای از اجزا مانند شبکه، پایگاه داده و وب را درحد قابل قبول مانیتور می کند.
نرم افزار ساده که معمولا رایگان است و به راحتی نصب میشود، اما فاقد گزارش گیری هست و برای کاربردهای معمولی و عام به کار می رود.
چندان تفاوتی ندارد محیطی که قرار است در آن مانیتورینگ اجزا صورت پذیرد، محیط کوچکی با تعداد محدودی سرور باشد یا یک دیتاسنتر. آنچه که در این موضوع مهم به شمار میرود، آن است که برای مانیتورینگ اجزای گوناگون، پس از مدتی تعداد زیادی نرم افزار نصب خواهد شد که هریک بنا به توانایی و نوع آنها در جای خود مورد استفاده قرار میگیرند. اگر 4 نرم افزار مانیتورینگ 4 دسته از اجزا (پایگاه داده، وب سرویس، شبکه و سخت افزار سرورها) استفاده شود، در آن صورت 4 واسط نرم افزاری پیش رو قرار دارد که برای اطلاع از عملکرد آنها گاهی باید سرکشی نمود و این موضوع علاوه بر تمام وظایفی است که یک راهبر شبکه قبلا انجام می داده.
افزایش تعداد اجزا و تنوع آنها به دشوار شدن رویه فوق می افزاید تا آنجایی که حتی اگر راهبر شبکه به استفاده از این ابزارها راغب باشد، به دلایل گوناگونی مانند کمبود وقت ممکن است که نتواند از آنها به طور مفید استفاده نماید.
در این راستا، شرکت شبکه گستر کایر با طراحی و پیاده سازی معماری یکپارچه ، اقدام به ارائه نرم افزار مانیتورینگ مدیریت و پایش اجزاء شبکه با نام شبکه نما نموده است که به شرایط فوق ساختار داده و به گونه ای مفید این امکان را برای راهبران شبکه فراهم می آورد که از کل شرایط شبکه ی خود با یک نگاه آگاه شوند.